Ημερίδα για την κακοποίηση ζώων και την ενδοοικογενειακή βία

Ημερίδα για την κακοποίηση ζώων και την ενδοοικογενειακή βία

Παρουσίαση της εκδήλωσης στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη




Χωρίς την παρουσία του αναπληρωτή υπουργού κ. Νίκου Τόσκα, ο οποίος βρισκόταν στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη συνέντευξη Τύπου εν όψει της ημερίδας που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη με θέμα «Ο κύκλος της βίας, από την κακοποίηση ζώων στην ενδοοικογενειακή βία».

Η πρωτοβουλία της ημερίδας, όπως σημειώθηκε, ανήκει στην Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία και στη «Συμμαχία για την Ελλάδα» σε συνεργασία με Ελληνική Αστυνομία, «Voice For the Animals Foundation», «Los Angeles Police Department» και «Virginia Attorney General Office».

Οι διοργανωτές επεσήμαναν, μεταξύ άλλων ότι, «εδώ και 30 χρόνια οι έρευνες αναδεικνύουν σημαντικούς συσχετισμούς μεταξύ της κακοποίησης ζώων, της παραμέλησης και κακοποίησης παιδιών, της ενδοοικογενειακής βίας και άλλων ακόμα μορφών βίας. Η κακοποίηση ζώου δεν θεωρείται πλέον μεμονωμένο συμβάν που μπορεί να αγνοηθεί. Είναι συχνά η ένδειξη και το καμπανάκι που προειδοποιεί ότι σε μια συγκεκριμένη οικογένεια, και άλλα μέλη κινδυνεύουν».

Τονίζουν επιπλέον ότι «στην ενδοοικογενειακή βία, το ζώο είναι συχνά το πρώτο θύμα και ο παραδειγματισμός για να «συμμορφωθούν» τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας. Εκεί που επί χρόνια ευτελιζόταν η σοβαρότητα της κακοποίησης ενός ζώου με το «έλα μωρέ, σκύλος είναι» ή με ένα «τι να κάνουμε, παιδιά είναι και παίζουν», αναγνωρίζεται τώρα από τις Αστυνομικές και Εισαγγελικές Αρχές ότι η κακοποίηση ενός ζώου πρέπει να αντιμετωπίζεται πολύ σοβαρά και να ερευνάται σε βάθος, γιατί είναι συνήθως η κορυφή του παγόβουνου και η πρώτη ένδειξη ενός προβληματικού ατόμου ή οικογένειας. Ενώ οι περισσότερες υποθέσεις κακοποίησης ζώου εμφανίζονται ως παραμέληση χωρίς πρόθεση, η διερεύνηση αποκαλύπτει πολλές φορές σκόπιμη κακοποίηση. Όλα τα περιστατικά συνδέονται δυνητικά με άλλες μορφές βίας στο σπίτι».

Στο Λος Άντζελες η Αστυνομία δημιούργησε ειδικό τμήμα για τη διερεύνηση κακοποίησης ζώου και η Γενική Εισαγγελία της Πολιτείας δημιούργησε ομάδα εισαγγελέων που εκπαιδεύτηκαν για τον χειρισμό τέτοιων υποθέσεων. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στα φαινόμενα των κυνομαχιών που, όπως σημειώθηκε, συνδυάζει πολλά εγκλήματα ταυτόχρονα: βασανισμός ζώων, παράνομος τζόγος, ναρκωτικά, παράνομη κατοχή όπλων, σύσταση συμμορίας κ.α.

Στο χαιρετισμό του ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης κ. Δημήτριος Αναγνωστάκηςυπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι μια εικόνα που έκανε αίσθηση ήταν αυτή ενός αστυνομικού που αποβιβάστηκε από το δίκυκλο του και έδωσε νερό σε ένα αδέσποτο ζώο για να ξεδιψάσει και πρόσθεσε πως οι ίδιες ευαισθησίες που έχουν οι πολίτες υπάρχουν και στους αστυνομικούς λέγοντας πως στόχος είναι αυτές οι ευαισθησίες να μετουσιωθούν σε πολιτική.

Μίλησε ακόμη για τις Κινητές Αστυνομικές Μονάδες και την παρουσία σε αυτές ψυχολόγων ή κοινωνικών λειτουργών για τη βοήθεια πολιτών που αντιμετωπίζουν προβλήματα ενώ αναφερόμενος στη κακοποίηση των ζώων παρέπεμψε στη φράση του Β.Ουγκώ «τα κτήνη ειναι του θεού,η κτηνωδία είναι των ανθρώπων» σημειώνοντας πως ο σκοπός της πολιτικής ηγεσίας είναι η εξάλειψη των φαινομένων

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. κ. Δημήτριος Τσακνάκης εστιάζοντας στην πολιτική άμεσης επέμβασης και διερεύνησης περιστατικών βίας είτε σε βάρος ζώων είτε σε περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας. Ειδικά για τα ζώα είπε πως υπάρχει διαρκή εκπαίδευση των στελεχών της Αστυνομίας για τους τρόπους αντιμετώπισης των περιστατικών, έχουν γίνει συλλήψεις δραστών ενώ απαντώντας σε ερώτηση από το «Βήμα» για το κατά πόσο ο φόβος επηρεάζει τους πολίτες στο να καταγγείλουν περιστατικά είπε ότι όλες οι καταγγελίες ερευνώνται και έως τώρα δεν έχουν υπάρξει περιστατικά αντεκδίκησης από τους δράστες προς τους καταγγέλοντες.

Στο πάνελ των ομιλητών συμμετείχαν επίσης η εκπρόσωπος της Εισαγγελίας της Βιρτζίνια κυρία Μισέλ Ουέλς, η αξιωματικός της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λος Άντζελεςκυρία Κέλυ Μουλντορφερ, ο ντεντέκτιβ της ίδιας Αστυνομίας κ. Έκτορ Σάντσεζ, η πρόεδρος της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας κυρία Ειρήνη Μολφέση και εκπρόσωπος της «Συμμαχίας για την Ελλάδα».


0 σχόλια :

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Copyright © 2015. NSF - National Security Forum / News
Blogger Templates