ΤΟ TRAFFICKING ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΤΟ TRAFFICKING ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ



Η εμπορία ανθρώπων είναι το δεύτερο μεγαλύτερο οργανωμένο έγκλημα στον κόσμο, αποφέροντας περίπου 25,7 δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο. Εκτιμάται ότι 27 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται σήμερα σε κατάσταση δουλείας παγκοσμίως. Άνδρες, γυναίκες και παιδιά που γίνονται αντικείμενα εργασιακής και σεξουαλικής δουλείας παρά τη θέλησή τους. Σήμερα, υπάρχουν 1,39 εκατομμύρια θύματα εμπορικής σεξουαλικής εκμετάλλευσης παγκοσμίως. Πάνω από 25% των θυμάτων σεξουαλικής εμπορίας διακινούνται από τη Νότια και την Ανατολική Ευρώπη. Το 90% των θυμάτων που διακινούνται προς κράτη-µέλη της ΕΕ καταλήγουν στην βιομηχανία του σεξ.
Μόνο 1% - 2% των θυμάτων διασώζονται και µόνο ένας στους 100.000 Ευρωπαίους που ασχολούνται µε τη διακίνηση ανθρώπων καταδικάζεται.
Η κλίμακα της εμπορίας ανθρώπων είναι δύσκολο να προσδιοριστεί αξιόπιστα, και τα στοιχεία που είναι διαθέσιμα είναι δύσκολο να συγκριθούν μεταξύ τους. Ο εκτιμώμενος αριθμός των ατόμων που διακινούνται, ανά έτος είναι:
  • περίπου 2,45 εκατομμύρια (UN Office on Drugs and Crime) εκ των οποίων τα 1,2 εκατομμύρια είναι παιδιά (UNICEF),
  • περίπου 800.000 στα διεθνή σύνορα, με πολλά περισσότερα θύματα εμπορίας στο εσωτερικό των χωρών (ΙΟΜ),
  • πολλές εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι εντός ΕΕ μόνο (κυρίως γυναίκες και παιδιά (Europol).
Η Ελλάδα είναι χώρα προορισμού, αλλά και διέλευσης για τα θύματα διακινούμενης εμπορίας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των ΜΚΟ, περίπου 20.000 γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων και 1000 κοριτσιών ηλικίας 13-15 ετών, παραμένουν στην ελληνική βιομηχανία του σεξ.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μαζί με το Γραφείο του Εθνικού Εισηγητή συνεργάζεται με τις εθνικές αρχές, πανεπιστήμια, ιδρύματα και ΜΚΟ για τη συγκέντρωση στοιχείων για την κατάσταση του φαινομένου στην Ελλάδα, με σκοπό τα στοιχεία αυτά να βοηθήσουν στη συλλογή πληροφοριών σχετικά με τις τάσεις της εμπορίας ανθρώπων σε ολόκληρη την ΕΕ.
Το traffiking στην Ελλάδα
Η εμπορία ανθρώπων είναι ένα διεθνές πρόβλημα που σε κάθε γεωγραφική περιοχή έχει διαφορετική εμφάνιση. Πρόκειται για ένα έγκλημα αθέατο το οποίο είναι δύσκολο να στοιχειοθετηθεί. Γι αυτό, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, τα στατιστικά στοιχεία σχετικά με τα θύματα του human trafficking είναι πολύ μικρά.
Σύμφωνα με τα στατιστικά εμπορίας ανθρώπων και σωματεμπορίας, στην Ελλάδα το 2014 καταγράφηκαν 36 υποθέσεις εμπορίας ανθρώπων ενώ για το 1ο τετράμηνο του 2015, καταγράφηκαν 13. Αντίστοιχα, όσον αφορά στα ανήλικα θύματα, το 2014 καταγράφηκαν 7 θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης, 1 θύμα εργασιακής εκμετάλλευσης και 6 για επαιτεία, ενώ για το 1ο τετράμηνο του 2015, έχουν καταγραφεί 12 ανήλικα θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης.
Αναλυτικά,  τα στατιστικά δεδομένα για το trafficking  στην την επίσημη ιστοσελίδα της Αστυνομίας 

0 σχόλια :

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Copyright © 2015. NSF - National Security Forum / News
Blogger Templates